Kvapaliny, ktoré treba kontrolovať aby Vaše auto jazdilo hladko

Kvapaliny, ktoré treba kontrolovať aby Vaše auto jazdilo hladko

Autá potrebujú veľa starostlivosti o údržbu, aby sa predĺžila ich životnosť a bezpečnosť. Najjednoduchšie čo môže urobiť každý, je kontrolovať prevádzkové kvapaliny. Tu nájdete päť najdôležitejších náplní, ktoré by ste mali pravideľne kontrolovať.

Veľká časť údržby auta je preventívna a bezohľadu na vaše skúsenosti, takmer každý môže zdvihnúť kapotu a skontrolovať náplne. Ak to budete robiť pravideľne, auto sa vám odvďačí nižšími nákladmi na opravu, dlhšou životnosťou a lepšími jazdnými vlastnosťami. 

Všetko čo potrebujete vedieť je kam sa pozrieť a čo hladať. Hovorí sa, že kvapaliny treba kontrolovať "často", ale pozrime sa na to čo "často" vlastne znamená. Pamätajte si, že každé auto je iné, ale intervaly spomenuté v tomto článku platia viac-menej pre každého.

zdroj článku:  lifehacker.com

Motorový olej

Pravdepodobné je, že prvá vec čo ste sa naučili o údržbe svojho auta je kontrola motorového oleja. Kontrola oleja je nutná na každom aute a takmer vždy rovnakým spôsobom. 

Vo väčšine áut, treba len zdvihnúť kapotu, nájsť mierku oleja, utrieť ju čistou handričkou a opäť ju zasunúť na doraz. Potom mierku oleja vytiahnite a odčítajte výšku hladiny oleja. Najlepšie je, ak auto stojí na vodorovnej ploche a motor bol zastavený aspoň na 3 minúty. Ak je olej pod hranicou minimálnej mierky, olej treba doliať.

V závislosti od veku a typu auta, treba olej dolievať častejšie. Ak olej mizne podozrivo rýchlo, treba navštíviť automechanika. 

Ako často kontrolovať olej
Hovorievalo sa, že vždy pri naplnení nádrže treba skontrolovať olej. S modernými autami úplne stačí ak kontrolu urobíte námatkovo zhruba každý mesiac.

Ako často meniť olej
Toto závisí od výrobcu auta, typu motora a servisného intervalu. Pri väčšine áut treba olej meniť každých 15 tisíc kilometrov, najmä ak sa jedná o minerálny olej a staršie typy áut. Pri predĺženom výmennom intervale stačí olej meniť každých 30 tisíc kilometrov, to už je ale maximálna hranica. Dôležité je skontrolovať manuál k autu alebo sa opýtať svojho mechanika. 

Prevodový olej

Prevodový olej je ten, ktorý zabezpečuje hladký chod prevodovky. Ten sa dá kontrolovať podobným spôsobom ako motorový olej, ale auto by malo byť pri kontrole naštartované. Na rozdiel od motorového oleja, prevodový olej je súčasťou uzavretého systému, takže by ho nemalo ubúdať. Ak olej ubúda, jedná sa pravdepodobne o vadu, ktorú treba skontrolovať v servise. Na rozdieľ od množstva, snažíme sa kontrolovať najmä kvalitu oleja. Olej by mal byť červený a nemal by zapáchať ako spálený. Ak je hnedý a spálený, treba ho vymeniť.

Ako často kontrolovať olej
Ideálne aspoň každý štvrťrok

Ako často meniť olej
V závislosti od auta a typu prevodovky typicky každých 100 tisíc a viac kilometrov.

Chladiaca zmes

Chladiaca zmes udržuje motor v správnej teplote. Ak je jej príliš málo, auto sa môže prehrievať. Chladiaca zmes slúži aj ako nemrznúca kvapalina, takže v zime musí ostať stále v tekutom stave aby mohla cirkulovať motorovým systémom. Nikdy nekontrolujte chladiacu zmes keď je motor horúcu alebo naštarovaný kvôli možnému popáleniu. Kontrola prebieha tak, že sa odkrúti uzáver pri chladiči a kontroluje sa výška hladiny podľa označenej miery. Ak je kvapaliny málo, stačí doliať. Je dôležité, aby kvapalina ktorá sa dolieva bola rovnakého typu ako tá, ktorá už je v chladiči.

Ako často kontrolovať kvapalinu
Aspoň dva krát do roka: pred letom a pred zimou. 

Ako často meniť chladiaciu kvapalinu
Približne raz za 2-3 roky

Brzdová kvapalina

Rovnako ako prevodový olej, brzdová kvapalina je súčasťou uzavretého systému a nikdy by jej nemalo ubúdať. Ak jej je málo, riskuje sa zavzdušňenie brzdového systému a zlé reakcie na brzdový pedál. Nádržka s bzrdovou kvapalinou sa obyčajňe nachádza pod kapotou na strane vodiča. 

Ako často kontrolovať brzdovú kvapalinu
Vždy keď sa mení motorový olej

Ako často meniť brzdovú kvapalinu
Každé 2 roky, ale napríklad Subaru doporučuje meniť kažých 50 tisíc kilometrov.

Kvapalina do posilňovača riadenia

Je súčasťou hydraulického systému riadenia. Ak je jej málo, môže byť počuť nepríjemné zvuky z riadenia, ťažšie točenie volantom a podobne. Nádržka je obyčajne ľahko dostupná pod kapotou. Často sa používa olej z automatických prevodoviek alebo brzdové kvapaliny, ale je dôležité si to zistiť z manuálu výrobcu alebo u automechanika. Rôzne typy by sa nemali miešať.

Ako často meniť kvapalinu
Obyčajne sa mení len pri servisných zásahoch, ak je to nutné. Väčšina výrobcov odporúča udržiavať objem kvapaliny na vrchnej hranici, ale málokedy treba kvapalinu vypustiť a vymeniť za novú. Niektorí výrobcovia odporúčaju meniť kvapalinu každých 100 tisíc kilometrov.